Trafik kazaları sonucunda günümüzde birçok aracın piyasa değerinde düşüşler olmaktadır. Bir aracın piyasa değeri, o araç kazada hasar gördükten ve onarıldıktan belli bir miktar düşüş yaşar. Aracın normal piyasa değeri ile kaza ve onarım sonrası oluşan değeri arasındaki farkı araç değer kaybı olarak adlandırılırken, aradaki farkın talebi ise araç değer kaybı davası konusu olmaktadır.
Ankara araç değer kaybı davaları için hukuk büromuz, uzman kadrosu ve titiz çalışmaları sayesinde, oluşan tüm kayıpların geri alınması hususunda için gerekli tüm süreçlerde sizlere rehberlik etmektedir. Araç değer kaybı davası, araç sahibine uğradığı zararı, kusurlu tarafın araç sahibi, sürücüsü veya sigorta firmasından tazmin etme imkânı sunar. Tüm hukuki süreçlerde olduğu gibi araç değer kaybı davalarının da doğru adımlarla titizlik içerisinde takip edilmesi gerekmektedir. Araç değer kaybı davaları hakkında detaylı bilgi ve avukatlık hizmeti almak için web sitemizin iletişim bölümünden bize kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Kaza sonrası hasarlı aracın onarım ve parçalarının yenilenmiş olması bile kaza öncesi olan araç değerinin mali anlamda kayıp yaratmasının önüne geçemez. Bundan dolayı da kazanın az hatası olan tarafı, çok hatası olan tarafa ya da sigorta firmasına haksız bir eylemden dolayı bir zarar tazmini davası açabilir. Kaza sonrası araç sahibinin, araç değer kaybı talebi için gereken şartlar şu şekildedir;
* Trafik kazasının çift taraflı olması
* Araç değer kaybı davası açmak isteyenin kazada % 100 hatalı olmaması
* Kaza sonucu araçta hasar olması ve onarım görmesi
* Hasar gören parçaların geçmişte başka bir nedenle hasar görüp onarılmamış olması
* Tek taraflı olarak aracı duvara, ağaca gibi yerlere çarpma ve sürtme durumlarında araç değer kaybı talep edilemez.
Tüm hukuki dava süreçlerinde, davanın tarafınıza ve istediğiniz şekilde sonuçlanması için en önemli konulardan biri de dava ile ilgili tüm gerekli belgeleri eksiksiz şekilde tamamlamaktır. Araç değer kaybı davası için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir;
* Kaza ile ilgili tespit tutanağı
* Kaza taraflarının kusurluluk durumlarını gösteren tutanak
* Kazada oluşan hasarı gösteren tespit tutanağı
* Kaza alanının her açıdan çekilen fotoğrafları
* Kazadan oluşan hasarın onarımı ile ilgili tüm faturalar,
* Araç veya araçların ruhsat belgeleri
* Sürücü ve sürücülerin kimlik ve ehliyetleri
* Araçların ZMMS evrakları
* Araçların ekspertiz raporları
* Diğer gereken belgeler
Aracınızda kaza sonucu doğal olarak bir değer kaybı oluştu ancak bu konuda bir dava süreci başlatmak ve hakkınızı almak istiyorsunuz. Bu durumda araç değer kaybı davası kime açılır? Eğer ki kişi yaşanan kazada % 100 kusurlu bir durumda değilse, karşı taraftaki aracın sahibi, sürücüsü ve Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası şirketine dava açma hakkına sahiptir. Karşı tarafın sigorta bilgileri direkt olarak bilinmediği için öncelikle dava karşı taraftaki sürücü veya araç sahibine açılır. Devamında karşı tarafta bunu sigortasına ileteceği için sonuç olarak sigorta şirketi araç değer kaybından sorumlu olacaktır. Araç değer kaybı davası ve ilgili süreçler hakkında detaylı bilgi ya da randevu talebinde bulunmak için web sitemizde yer alan iletişim numarası ve whatsapp hattı üzerinden bize kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Her davanın bakıldığı bir görevli ve yetkili mahkeme bulunur. Araç değer kaybı davalarına kim bakar? Araç değer kaybı ile ilgili dava süreçlerinde görevli ve yetkili olan mahkeme, davalar karşı tarafın sigorta firmasına açıldığından dolayı, Asliye Ticaret Mahkemesi olmaktadır. Ancak ilgili bölgede Asliye Ticaret mahkemesi yoksa bu durumda Asliye Hukuk Mahkemeleri bu davalar için görevlendirilir. Davalar, kazanın olduğu yer ve davalı ile davacının ikametlerinin durumuna göre farklı bölgelerde görülebilir. Ankara araç değer kaybı davası hizmeti ve farklı konularda ki tüm hukuki dava süreçlerinde profesyonel ve deneyimli avukatlarımızda destek alabilirsiniz.