0312 230 00 90
av.ebru.unsal@gmail.com

Ankara İkamet Yoluyla Türk Vatandaşlığı23.12.2023

Hukukumuzda vatansızların ve yabancıların Türk vatandaşlığı kazanabilmesi için Vatandaşlık Kanunu’nda bazı temel şartlar belirlenmiş durumdadır. Kanunun 9. Maddesi iktizâsınca Türk vatandaşlığının kazanılabilmesi; evlat edinilme, yetkili makam (İçişleri Bakanlığı) kararı veya seçme hakkının kullanılması suretiyle gerçekleşmektedir.
Diğer taraftan; ‘genel yolla vatandaşlık kazanma’ durumu da yine, yetkili makam tarafından verilecek karar ile tahakkuk etmektedir. İşte bu, ‘ikamet yolu ile Türk vatandaşlığı’ kazanma olarak tanımlanmaktadır. Vatandaşlıkla ilgili konularda avukat ile çalışmanın avantajları hakkında detaylı bilgi için "Göç ve İltica Avukatı" başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Ancak bunun için; vatandaşlığa hak kazanmak isteyen yabancının, öncelikle kanunda belirlenmiş olan tüm şartları taşıyor olması lâzımdır. Fakat bunun da kişiye ‘mutlak hak’ sağlamayacağı unutulmamalı, burada idareye tanınan bir takdir hakkı olduğu iyi bilinmelidir. Yani yabancı bir kimse gerekli bütün şartları karşılıyor olsa dahi, vatandaşlık alamayabilir. Dolayısıyla idarenin takdir hakkını neye göre kullandığını, istenen şartların neler olduğunu ve başka hangi noktalara dikkat edilmesi gerektiğini iyi bilen bir avukatla çalışmak son derece önemlidir. Web sitemizde yer alan iletişim bölümü üzerinden bize ulaşarak, uzman avukatlarımızla görüşme sağlayabilirsiniz. Ayrıca yabancılar hukuku ile alakalı olarak "Deport Kararına Karşı Başvuru" başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Hukuk büromuz ise Ankara ikamet yoluyla Türk Vatandaşlığı avukatı arayışına cevap vermekte, bu alanda hukuki desteğe ihtiyaç duyan herkesin aradığı çözümü kolayca bulmasına imkân tanımaktadır. Siz de ikamet vasıtasıyla Türk vatandaşı olmak isteyen bir yabancı iseniz veya başvurunuzun reddine itiraz etmek istiyorsanız, gerekli hukuki destek için hemen bize müracaat edebilirsiniz.


İkamet Yolu ile Türk Vatandaşlığına Nasıl Geçilir?


Bunun için yabancı kişinin kanunda tavzih edilen kriterleri taşıyıp taşımadığına bakılmaktadır. Daha sonra ise yetkili makam tarafından değerlendirme yapılmakta ve onay verildiği takdirde kişi, Türk vatandaşlığını kazanmış olmaktadır. Çeşitli kamu kurum ve kuruluşları da kanundaki şartlara ilâveten farklı koşullar talep edebilmektedir.
Türk Vatandaşlığına geçmek için yapılmış olan başvuruya ilişkin dosya, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilmektedir. Şayet bir eksiklik mevcutsa, ilgili birim bunun tamamlanmasını sağlamakta ve gerekli inceleme ve araştırma sonrasında talebi değerlendirip müracaat makamlarına olumlu veya olumsuz sonucu bildirmektedir.
Yapılan başvuruların ne zaman sonuçlanacağı kesin olmayıp, bu süreç ortalama 6-24 aylık bir zaman dilimini kapsamaktadır. İkamet yoluyla Türk Vatandaşlığı almak konusunda detaylı bilgi almak için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden bize ulaşabilirsiniz


İkamet Yoluyla Türk Vatandaşı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?


Bu yolla vatandaşlık kazanılmasında başlıca şu şartlar aranmaktadır:

1. Kişi, ergin ve ayırt etme gücüne malik olmalıdır.
2. Türkiye’de yerleşmeye karar vermiş olduğunu davranışlarıyla teyit etmelidir. (Meselâ; eğitimini burada tamamlamak, Türk vatandaşı ile evlenmek, ülkemizde taşınmaz mal edinmek, yatırım yapmak, iş kurmak, iş veya ticaret merkezini Türkiye’ye taşımak, çalışma iznine tâbî olmak vb.)
3. Türkiye’de aralıksız beş yıldan beri ikamet etmelidir. (Bu, başvuru tarihinden geriye doğru değerlendirilmektedir.)
4. Türkiye’de hem kendisinin hem de bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sağlayabilecek mesleği veya geliri bulunmalıdır.
5. Kamu düzeni ve millî güvenlik cihetinden engel teşkil edecek bir durumu olmamalıdır. (İnsan ticareti, silah ve uyuşturucu madde kaçakçılığı, insan kaçakçılığı, casusluk vs.)
6. Toplumumuzun ahlâk anlayışına göre iyi ahlâk sahibi olmalıdır.
7. Genel sağlık açısından halk ve toplum sağlığı için tehlike teşkil eden herhangi bir rahatsızlığı bulunmamalıdır. (Örneğin, AIDS bunlardan biridir.)
8. Ayrıca bunlara ilâveten kişinin, yeteri kadar Türkçe konuşabiliyor olması da gereklidir. Kendini asgari düzeyde ifade edebiliyorsa bu, kâfi kabul edilmektedir.
İşte Türk vatandaşı olmak isteyen yabancı bir kimsenin bu 8 şartın hepsini taşıyor olması mecburidir. Bunlardan birinin dahi noksan olması, başvurunun olumsuz neticelenmesine yol açacaktır.

Türk vatandaşlığı başvuruları detaylı teknik bilgi gerektiren birçok usûlî işlemler topluluğundan meydana gelmektedir. Bu işlemlerde tek bir hata yapılması bile başvuru sürecinin uzamasıyla ve hatta reddedilmesiyle sonuçlanabilir. Böyle bir durumla karşılaşmak istemeyenlerin deneyimli bir Yabancılar Hukuku avukatıyla çalışması zaruridir.
Siz de; Ankara ikamet yoluyla Türk vatandaşlığı avukatı arayışı içindeyseniz hukuk büromuza başvurabilir, bu süreci avukatlarımızın desteğiyle sorunsuz atlatarak Türk vatandaşı olmanın beraberinde getirdiği tüm ayrıcalıklardan ve haklardan faydalanmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz.

 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

  • Hatay Araç Değer Kaybı Şartları
    Eğer haksız fiile uğrayan taraf ya da daha çok zarara uğrayan siz iseniz bu durum zararınız için talep hakkını doğurur. Ancak araç değer kaybınız için başvuru şartlarını yerine getirmeniz gerekir.
  • Trafik Kazalarında Araçtan Yoksun Kalma Tazminatı
    Trafik kazalarında araçtan yoksun kalma tazminatı trafik kazasında aracı hasar gören kişi tarafından talep edilen bir yasal hak olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Kaçak Elektrik Tespit Tutanağı Emsal Karar
    Kaçak Elektrik Tespit Tutanağı Emsal Karar içeriği sizlerle. İlgili karara göz gezdirebilir ve aklınıza takılan tüm hususlar için hukuki destek almak adına bize ulaşabilirsiniz.
Whatsapp