En genel anlamıyla deport; herhangi bir ülkedeki yabancıların sınır dışı edilmeleri, ülkeden uzaklaştırılmaları ve o ülkeye giriş yasağı konulması demektir. Ülkeye yasal olmayan yollarla giriş yapanlara ilişkin yaptırımlardan birisi deport (sınır dışı) kararıdır. Sınır dışı kararı alınabilecekler in kimler olduğu ise 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu dâhilinde bildirilmiş olup, Sınır dışı etme kararı alınacaklar Madde 54 kapsamında yer almıştır. Web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bize ulaşarak deport kararı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Deport kaldırma davası uygulamada sıklıkla görülen hukuki işlemler içerisinde yer almaktadır. Bir yabancı hakkında sınır dışı süreci başlamış ise çok hızlı hareket etmek gerekmektedir. Doğru adımlar atıldığı takdirde yabancının deport işlemi durdurulabilmektedir. Bu süreçte mutlaka bir deport avukatıyla çalışmak büyük önem taşımaktadır. Deport kararına karşı bir avukat ile çalışmanın avantajlarıyla ilgili olarak “Deport Kararına İtiraz Avukatı” başlıklı makalemizi incelemenizde fayda olacaktır.
Ülkemizde bulunan yabancıların, muhtelif sebeplere dayanılarak ülkemiz sınırlarından çıkarılması ve yeniden Türkiye’ye girişlerinin yasaklanması, sınır dışı (deport) kararı olarak adlandırılmaktadır. Deport kararıyla alâkalı olan yasal düzenlemeler ise, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 52´de ve devamında bulunmaktadır.
Deport kaldırma işlemi dava yoluyla mümkündür. Bu süreçte öncelikle yabancıya deport kararı tebliğ edilmekte (bildirilmekte olup), bu kararın tebliğinden itibaren başlayacak 7 günlük süre içinde kişi, idare mahkemesinde dava açmak suretiyle deport işlemini durdurabilir.
Deport kararına karşı dava açıldığı an itibariyle deport işlemi kendiliğinden duracaktır. 6458 sayılı yasanın 53/3 maddesi uyarınca yabancının dava bitene kadar sınır dışı edilmesi mümkün değildir. Eğer bu dava kazanılacak olursa, yabancı bir daha artık aynı sebepten dolayı sınır dışı edilemeyecektir. Fakat dava kaybedildiği takdirde yabancı sınır dışı edilecektir. Deport kararı vb. Göç ve Mülteci Hukuku ile alakalı tüm konularda hukuki destek almak için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Yabancı kişi hakkında sınır dışı kararı verildiği yahut verileceği zaman, ilgili kişi idari gözetim altına alınabilir. Bu gözetim kararı herkes için zorunlu değildir. Eğer yabancı kişinin kaybolma yahut kaçma riski mevcut ise, ülkeye giriş çıkış kurallarını ihlâl ettiği belirlenmişse, sahte evrak kullanmış ise idari gözetim altına alınıp geri gönderme merkezine gönderilecektir. Birçok karmaşık işlem barındıran deport kararına itiraz sürecinde uzman bir avukatla çalışmanın avantajlarını öğrenmek için “Deport Kaldırma Kararı Avukatı” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Geri gönderme merkezine alınmış yabancı hakkında ise 2 gün içinde sınır dışı ve idari gözetim kararı verilmesi, bunun yabancıya tebliğ edilmesi gerekmektedir. Görüldüğü gibi burada alınan iki karardan söz edebiliriz: Biri sınır dışı kararı, öteki idari gözetim kararıdır. Dava açarak deport işlemi durdurulabilmektedir fakat yabancı kişinin geri gönderme merkezinden çıkarılması için bir de idari gözetim kararına itiraz etmek lâzımdır. Bu itiraz ise Sulh Ceza Hakimliğine yapılmalıdır. Bu konularda uzman Ankara sınır dışı kararına itiraz avukatı ile iletişime geçerek daha detaylı bilgi edinmeniz ve hukuki destek alabilmeniz mümkündür.
Sınır dışı kararının verilmesinden itibaren yedi günlük müddet içerisinde idare mahkemesinde açılan ve deport kararının kaldırılması talebini ihtiva eden davaya “deport kaldırma” veya “deport iptali” davası denilmektedir. Sınır dışı kararı kaldırma davası açıldığında yabancının deport edilmesi işlemi kendiliğinden duracaktır. Fakat Göç İdaresine bu davanın açıldığına dair bilgi vermek gerekmektedir. Yabancı eğer sınır dışı işlemine rıza gösterirse dava açılmasına karşın yine de deport edilebilir.
Sınır dışı kararı kaldırma davası, deport kararını veren valilik nerede bulunuyor ise o şehirde yer alan idare mahkemesinde açılmalıdır. Örneğin karar İzmir´de verilmiş ise davanın yine İzmir idare mahkemelerinden birinde açılması lâzımdır. Fakat yabancı kişi İzmir´de tutulmayıp diyelim ki İstanbul´a sevk edilmiş ise dava bu durumda İstanbul´da açılacaktır. Sınır dışı kararını kaldırma davası için kanunda öngörülmüş süre 15 gün olmasına rağmen bu davanın sonuçlanması uygulamada 8 ay-1 yıl arası sürmektedir. Sınır dışı kararına itiraz (deport kaldırma) sürecinde avukatın önemi son derece büyüktür. Bu tür hukuki işlemler uzmanlık gerektiren, karmaşık konulardır. Bu sebeple tüm işlemlerin bir "deport avukatı" rehberliğinde yapılıyor olması oldukça önemlidir.
Zira deport süreci ile ilgili düzenlemeler ve yasalar son derece kompleks bir yapıdadır. Uzman bir avukat, bu yasaları tüm detaylarıyla çok iyi bilir ve hangi savunma stratejilerini kullanacağı, müvekkilinin haklarını nasıl koruyacağı hakkında bilgi sahibidir.
Deport işlemini ertelemek yahut durdurmak için gerekli başvuruların ve ibraz edilecek belgelerin eksiksiz, doğru bir biçimde hazırlanması gerekmektedir. İşte uzman bir avukat, tüm bunların başarıyla gerçekleştirilmesini mümkün kılacaktır. Siz de haklarınızı en iyi şekilde savunmak ve hakkınızda uygulanan sınır dışı kararının iptalini sağlamak istiyorsanız, Ankara sınır dışı kararına itiraz avukatı rehberliğinde ilerleyebilirsiniz. Uzman bir avukatla iletişime geçmek için hukuk büromuza başvurabilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz.