0312 230 00 90
av.ebru.unsal@gmail.com

Araç Değer Kaybı Nedir?31.7.2023

Aracınızın mevcut piyasa değeri, yaşanan çift taraflı bir kaza ve sonrasında gerçekleştirilen onarımlarla birlikte belli oranlarda düşüş göstermektedir. En anlaşılır şekliyle araç değer kaybı nedir sorusunun cevabı; aracınızın, kaza yapmadan önceki piyasa değeri ile kaza ve onarım sonrası ettiği değer arasındaki farktır. Günümüzde araç fiyatlarının günden güne artıyor olması ve piyasanın ciddi anlamdaki hareketliliği doğal olarak dikkatleri sektöre toplamıştır. Bu noktada araç değer kayıpları doğal olarak önemli zararlar yaratabilmektedir. Araç değer kaybı kavramı, hasar alıp onarım görmüş ve ikinci ele düşmüş bir araç ortaya çıkmasına neden olur. En güzel şekilde tamir edilmiş de olsa yine de Trafik Sigortaları Bilgi Merkezinde kaydı kazalı olarak gözükecektir ve bu durumda değer kaybına yol açacaktır.

Bu konuda sizler için sitemizde yayımladığımız Araç Değer Kaybı Yargıtay Kararları içeriklerini incelediniz mi?
 

Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir?


Kaza sonucu aracınızın doğal olarak değer kaybı yaşayacaktır. Onarım sonrası araç değer kaybını talep ettiğiniz zaman, bazı koşulların olması gerekir. Araç değer kaybı talebi şartları aşağıdaki gibidir;

*Yaşanan kazada % 100 kusurlu taraf olunmaması gerekir. Ayrıca araçta hasar olması ve bir  onarım işlemi görmüş olması gerekir.
*Kaza tarihinden itibaren iki yıllık bir sürenin geçmemiş olması gerekir. Eğer iki yıldan fazla bir süre olduysa bu durumda zamanaşımı devreye girer. Bu durum oluşursa talep  reddedilir.
*Kazada zarar gören araç parçalarının geçmişte zarar görmüş parçalar olmaması gerekir.
*Kazada kusuru olan aracın mevcutta bir trafik sigortası olmalıdır. Eğer böyle bir durum yoksa bu durumda sürücünün veya aracın kendisinden alınır.
*2020 yılına kadar 165.000 km sınır olarak geçerli iken, artık böyle bir sınır yoktur.
*Aracın yaş sınırı gibi bir kıstas yoktur.
 



Araç Değer Kaybı Davasının Açılması Süreci


Hukuk büromuz dâhilinde araç değer kaybı konusunda uzman profesyoneller aktif olarak sizlere hizmet sunmaktadır. Kazayı takiben oluşan hasardan dolayı bir araç değer kaybı davası süreci açılmalıdır. Araç değer kaybı davası nasıl açılır? Farklı birkaç yöntem vardır. Öncelikle Sigorta Tahkim Komisyon üzerinden başvuru yapılabilir. Buna ek olarak direkt olarak dava ile de başvuru yapılabilir. Ama dava açılmasının öncesinde sigorta firması için başvuru dava koşulları yerine getirilmelidir. Sigorta firmasına posta ve mail ile araç değer kaybının ödenmesi amacıyla başvuru yapılır. 15 gün sürede dönüş olmazsa veya eksik ödeme gelirse bu durumda tahkimsiz olarak direkt yargı süreci başlatılabilmektedir. Ünsal Hukuk ve Danışmanlık olarak alanında uzman ekibimizle adil bir tazminat elde etmeniz için buradayız.
 

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?


Kaza sonucu araçta oluşan hasarlar sonucu oluşan değer azalması durumunda, bir araç değer kaybı başvurusu yapılması gerekecektir. Araç, kaza sonrası iyi bir şekilde onarım görse de yine de eskisi gibi olmayacaktır ve yine de değer kaybı oluşacaktır. Kanun usullerince uzman hukuk büromuz çalışanlarının desteği ile en doğru ve sağlıklı şekilde araç değer kaybı başvurularınız tarafımızca yapılabilmektedir. Araç değer kaybı başvuru hakkında detaylı bilgi almak için web sitemizin iletişim bölümünden bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Konu ile alakalı profesyonel destek almak istediğinizde hukuk büromuza Türkiye´nin her yerinden ulaşabilirsiniz.
 

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Nasıl Olur?


Araçlardaki değer kayıplarının belirlenmesi konusu, en hassas konudur. Birçok teknik ve hukuki detay değerlendirilerek incelenmesi gerekir. Temel olarak; Resmi Gazete ’de yayımlanmış ve yürürlükte olan Karayolları Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası Genel Şartları Eki Değer Kaybı Hesaplama esasları baz alınır. Araç değer kaybı hesaplama için kullanılan formülün 4 temel başlığı vardır. Bunlar; Ana parçalardaki kaynaklı değişiklik, ana parçalardaki yine kaynaklı düzeltme işlemleri, bu iki maddede olmayan parçalar ve boya işlemi yapılan parçalardır.

Unutulmaması gereken bir bilgi olarak; eğer ki araçta kazalı olan bölüm geçmişte bir işleme uğramışsa araçta değer kaybı çıkmayacaktır. Araç değer kaybı hesaplaması işleminde ana faktör aracın rayiç değerinin belirlenmesidir. Bir aracın kaza tarihindeki hasar öncesi piyasası ve hasarlı haldeki piyasası arasındaki farkı; aracın modeli, markası, özellikleri, kaza sonrası hasar durumu, kaza sebebiyle yapılmış onarımlar, kilometre durumu ve yaşı gibi kriterlere göre ortaya çıkmaktadır. Alanında uzman Araç değer kaybı ile ilgili hukuki süreçler hakkında destek almak veya randevu talep etmek için web sitemizde yer alan iletişim numarası ve whatsapp hattı üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

  • Araç Yattı Parası Nedir?
    Araç yattı parası, kaza gibi nedenlerden ötürü kullanılamaz durumda olan araç için oluşan maddi zararın karşılanması amacıyla talep edilen tazminattır diyebiliriz.
  • Ölümlü Trafik Kazasında Ölen Kişinin Ailesinin Hakları Nelerdir?
    Ölümlü trafik kazası geliştiğinde sadece cezai davalar işlemeyecek aynı zamanda birinci dereceden akrabalar da tazminat davası açma hakkına sahip olacaktır. Avukatlık büromuz olarak bu tip bir durumla karşı karşıya kaldığınız hallerd
  • Ordu Araç Değer Kaybı Hesaplama
    Trafik kazaları, tüm araç sahiplerinin en çok çekindiği konular içerisinde yer alır. Her ne kadar trafik kurallarına tam anlamıyla uyuyor olsanız bile karşı taraftaki diğer sürücüler nedeniyle aracınızın zarar görme olasılığı bulunur.
Whatsapp