Trafik kazaları sonrası oluşan durumlar karşısında hukuki olarak yürütülebilecek birtakım durumlar söz konusu olmaktadır. Bunlardan birisi de araçtan yoksun kalma tazminatıdır. Bu tazminat bir kaza veya arıza nedeniyle aracın tamirde kaldığı süre boyunca kullanılamamasından kaynaklı oluşan maddi kaybı telafi etmek amacıyla talep edilen bir tazminat türüdür. Bu bedel aracın durumuna göre değişmekle beraber genel olarak araç sahibinin başka araca ihtiyacının olması nedeniyle geçici araç kiralaması, toplu taşıma kullanması veya ticari getirisi olan bir araç ise bu noktada oluşan zararın karşılanması gibi bedeller için ödenmektedir. Bu tür vakalar için danışmanlık büromuzu arayan pek çok kimse “aracımın tamirde kaldığı süre için tazminat” istiyorum diyerek bizden bilgi talep etmektedir. Çok yaygın olmayan fakat son yıllarda artan trafik kazaları gibi olumsuzluklar karşısında daha sık karşılaşmaya başladığımız bu konu ile ilgili uzun zamandır hukuki danışmanlık hizmetleri vermekteyiz. Hukuk büromuzda siz değerli danışanlarımıza değer kaybı hukuku alanında uzman hukukçularımız ve tecrübeli teknik ekibimizle aralıksız yardımcı olmaktayız. Detaylı bilgi ve hukuki destek almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Aracın tamirde kaldığı süre boyunca kullanılamaması gerekçesiyle tazminat hakkının oluşması için bazı koşulların gerçekleşmesi gerekmektedir. Detaylı bilgi için “Araç Yattı Parası Nedir?” başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.
Tazminat hakkının gerçekleşmesi için öncelikle aracın aktif sigortasının bulunması önemlidir. Aynı zamanda bu sigortanın kapsamında tamir süresi boyunca oluşacak mağduriyetle ilgili tazminat maddelerinin olup olmaması da önem arz etmektedir. Çok uç bir durum olmadığı müddetçe bu tür maddeler genel olarak sigorta poliçelerinde yer alabilmektedir. Aynı zamanda arızanın veya kazanın sizin hatanızdan kaynaklı olmaması önemli bir kıstas olmaktadır. Eğer aktif sigortanız yoksa ve haklılığınız ispatlandı ise bu durumda biraz daha uzun sürebilen hukuki bir süreç söz konusu olmaktadır. Bahsi geçen durumlar ve benzeri durumlar için hukuki süreçler söz konusu olmaktadır. Her aracın ve olayın özelinde incelenerek ayrı ayrı değerlendirilmesi en sağlıklı sonuçları almak adına önemlidir. Bu nedenle uzman desteği ile sürecin yürütülmesi gerekmektedir. Günümüze kadar gerçekleşmiş pek çok örnek dava ve mahkeme sonuçları bulunmaktadır. Aynı zamanda emsal teşkil edebilecek Yargıtay kararları bulunmaktadır. Tüm bunların vatandaşlar tarafından takip edilmesi ve bilinmesi pek mümkün olmayacaktır. Web sitemizde yer alan whatsapp hattı üzerinden değer kaybı hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Bizi arayıp aracımın tamirde kaldığı süre için tazminat hakkımı nasıl alabilirim diye sorduğunuzda tarafınıza gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır. Uzmanlarımızla yapacağınız görüşme esnasında vereceğiniz bilgiler ve sunacağınız belgeler neticesinde talep edilecek tazminat miktarı yaklaşık olarak belirlenecektir. Araç tamir süresi, kiralık veya alternatif araç kullanma bedelleri, gelir kayıpları gibi birçok etken bu tazminat miktarının hesaplanmasında önemli etkenlerden olmaktadır. Gerekli bilgiler ve evraklar toplandıktan sonra karşı tarafa resmi başvuruda bulunularak tazminat talep edilmektedir. Ortalama birkaç hafta içerisinde sonuçlanan bu başvuruda istenilen sonuç alınamaması halinde hukuki süreç dava açılarak sürdürülmektedir. Tüm bu süreçler bizimle iletişime geçtiğiniz andan itibaren tarafımızca yürütülerek gerekli hallerde sizlere bilgilendirmeler yapılmaktadır.