Hızla akıp giden günlük yaşam içerisinde olumlu olumsuz birçok durumlarla karşılaşabilmekteyiz. Araç kazaları ya da diğer sebeplerle aracın kullanılamaz hale gelmesi de bu durumlardan birisi olarak sıkça karşımıza çıkabilmektedir. Yaşanan kaza veya olumsuzluk sonrası aracın tamirde kaldığı süre boyunca kullanılamaması söz konusu olduğu için bu noktada yaşanan bir mağduriyet söz konusu olmaktadır. Yaşanan bu mağduriyetin karşılanabilmesi adına ödenen paraya araçtan yoksun kalma tazminatı denilmektedir. Bu tazminat türünde adından da anlaşılacağı üzere trafik kazası veya başka bir sebepten kaynaklı olarak kişinin aracını kullanamadığı günler kadar yaşayacağı maddi zararının karşılanması söz konusudur. Genel olarak kusurlu tarafından ödenen bu tazminatta verilen miktar az bulunması veya anlaşılamaması durumunda mahkeme yolu açıktır. İlk olarak resmi kanallarla kusurlu taraftan tazminat talebi edilmektedir. Buradan gelecek duruma göre ise dava açılarak hukuki sürecin başlatılması söz konusu olmaktadır. Bu noktada hukuk bürosu olarak uzun yıllardan beridir siz değerli danışanlarımıza yardımcı olmaktayız. Avukatlık büromuzda yer alan hukukçularımız alanında en iyi ve tecrübeli isimlerden oluşmaktadır. Aynı zamanda yılların bilgi birikimi ve deneyimiyle sizlere yardımcı olan teknik ekibimiz de bulunmaktadır. Hukuk bürosu olarak bu konuda sizlere gerekli rehberliği sağlayarak yasal haklarınızı almanız noktasında gereken desteği sağlamaktayız. Web sitemizde yer alan whatsapp hattı ve telefon numaraları üzerinden dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilir, kabul etmeniz halinde tazminat başvurunuzu hızlıca gerçekleştirerek süreci başlatabiliriz.
Bilindiği üzere tazminat türlerinde belirli koşulların gerçekleşmiş olması ve bunların da belgelendirilebilir olması gerekmektedir. Araçtan yoksun kalma tazminatı için de bu durum söz konusu olmaktadır. Sürecin tetikleyicisi olan ilk durum yaşanan bir kaza veya olay sonrasında aracın hasar görerek o haliyle kullanılamaz hale gelmesidir. Aracın bu durumundan ötürü araç sahibinin maddi zarara uğruyor olması gerekmektedir. Bu gibi durumlar tazminatın oluşması ve hesaplanması için önemli kriterler olmaktadır. Aracın piyasa değeri, onarım için geçen süre, alternatif araç için harcanan para, araç kullanılmadığı süre boyunca oluşacak maddi kazanç kaybı gibi kıstaslar tazminat miktarını belirleyen önemli etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekspertiz incelemesi sonrası oluşan raporda yer alan bu durumlar ve belgeler neticesinde tazminat miktarı belirlenerek karşı taraftan ödenmesi gerekmektedir. Karşı taraf bu tazminat miktarını ödemeyi reddeder veya daha düşük bir miktar ödemeyi kabul eder ve bu da mağdur tarafından kabul edilmezse bu durumda dava açılması yoluna gidilmektedir. Tüm bu süreçler uzman avukatlarımız ve teknik ekibimiz tarafından yürütülerek sizlere gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Süreç sonunda mahkeme kararının uygun gördüğü miktar kusurlu kişi veya şirketi tarafından ödenerek mağduriyet giderilmektedir. Detaylı bilgi için “Araç Yattı Parası Nedir?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Araçtan yoksun kalma tazminatı için ilk başvuru anlaşılacağı üzere karşı tarafa veya şirketine yapılmaktadır. Karşı taraf da uzman incelemesi yaptırarak oluşan mağduriyet için bir tazminat miktarı belirleyerek ödemeyi kabul etmektedir. Bu süreç en fazla birkaç hafta içerisinde sonuçlanmaktadır. Genelde düşük olarak belirlenen bu tazminat miktarının kabul edilmemesi durumunda mahkemeye başvurma hakkı bulunmaktadır. Mahkeme süresi de ortalama 1 yıl kadar sürerek sonuçlanabilmektedir. Tüm hukuki süreçler uzman kadromuz tarafından takip edilmektedir. Bizimle iletişime geçerek başvuruda bulunmanız yeterli olmaktadır.