Sınır dışı etme yani deport; hakkında buna yönelik bir kararı olan yabancıların kendi ülkesine, ya da transit gideceği ülkeye yahut üçüncü bir ülkeye çıkışının yaptırılması demektir. Bu karar gerekçesiyle beraber yabancıya, avukatına ya da legal temsilcisine tebliğ edilmektedir.
Yabancı yahut da kendisinin yasal temsilcisi veya avukatı; kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde, deport kararına karşı bu konuya bakmak üzere yetkilendirilen idare mahkemesine müracaat edebilmektedir. Deport kararı kaldırmak için web sitemizin iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.
Yabancının rızası mahfuz kalmak şartıyla, yargı yoluna müracaat edilmesi durumunda yabancı, yargılama süreci sonuçlanana dek sınır dışı edilmemektedir. Deport kaldırma sürecinin nasıl yürüdüğüne ilişkin detaylı bilgiyi bizden alabilir ve bu alanda ihtiyaç duyduğunuz hukuki desteğe uzman avukatlarımız vasıtasıyla erişebilirsiniz. Konu ile alakalı olarak "Deport Kararına İtiraz Avukatı" başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Sınır dışı kararı alınabilecek olanlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
1. 5237 sayılı Yasanın elli dokuzuncu maddesi dâhilinde sınır dışı edilmesi gerektiği değerlendirilen yabancı uyruklular hakkında deport kararı alınmaktadır.
2. Terör örgütü âzâsı yani üyesi, yöneticisi, destekleyicisi olanlar sınır dışı edilmektedir. Aynı şekilde; çıkar emeli taşıyan bir suç örgütünün azası yöneticisi yahut destekleyicisi olan yabancı uyruklular hakkında da deport kararı verilmektedir.
3. Yine; oturum, vize ve giriş izinleri için gerçekleştirilmesi lâzım olan işlemlerde düzmece evrak ve gerçek dışı bilgi kullanan yabancılar için deport yoluna başvurulmaktadır.
4. Geçimini ülkemizde bulunduğu müddet zarfında yasal olmayan yollardan sağlayanlara sınır dışı kararı tatbik olunmaktadır.
5. Kamunun kamu güvenliği, sağlığı veyahut düzeni yönünden tehdit oluşturan yabancılara yönelik olarak deport kararı çıkarılmaktadır.
6. Bunların yanı sıra; vize süresini / vize muafiyeti müddetini 10 günlük süreden fazla aşmış olan, oturum izni iptal edilen, çalışma izni mevcut olmamasına rağmen çalıştığı tespit edilen yahut da vizesi iptal edilen yabancı kimseler ile ilgili deport kararı uygulanmaktadır.
7. Bunlara ilâveten; beynelmilel savunmadan hariç tutulan, beynelmilel savunma müracaatı reddedilen, müracaatını geri çekmiş, müracaatı kabul edilemez olarak değerlendirilmiş, beynelmilel savunma statüleri son bulmuş, müracaatını geri çekmediği halde herhangi bir nedenle geri çekilmiş sayılan, iptal edilen kişilerden bu Yasanın diğer kararlarına göre ülkede kalma hakkı bulunmayan yabancılar deport edileceklerdir.
Ayrıca "Sınır Dışı Kararı Sebepleri" başlıklı makalemizi inceleyerek daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Haklarında sınır dışı kararı alınmış yabancılara, -Türkiye’yi terk edebilmeleri adına- deport etme kararında belirtilmek kaydı ile- 30 güne kadar -15 günden az olmamak üzere- süre tanınmaktadır. Yabancının bu süre içerisinde kendisine kolluk personeli refakat etmeksizin Türkiye´den ayrılmaları istenmektedir. Ülkemizi terk etmeye davet olunmuş kimselerin, bu müddet zarfında çalışma iznine veya oturum iznine başvuru yapmaları mümkün değildir. Lâkin ülkeyi terke çağrı her yabancıya uygulanmaz. Örneğin; legal giriş yahut legal çıkış kaidelerini ihlâl edenler, kaçma ve kaybolma riski bulunanlara bunlar arasında yer almaktadır. Deport sürecinde alanında uzman bir avukat desteği almanın önemi ile ilgili "Deport Kararına İtiraz Avukatı" başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Bu konularda uzmanlaşmış avukatlarımız deport kaldırma kararı avukatı Ankara hukuk büromuz bünyesinde hizmet sunmakta olup, aradığınız hukuki desteği sağlamak ve haksız sınır dışı etme kararından doğan mağduriyetlerinizi gidermek için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ülkemize girişi hakkında deport işlemi uygulanmak suretiyle yasaklanmış yabancıların yasaklı oldukları süre zarfında yeniden ülkemize gelmek istemeleri durumunda bazı işlemleri gerçekleştirmeleri lâzımdır. Turistik vizeler haricindeki diğer haklı talepler (örneğin; aile birleşimi, öğrenim, gayrimenkulün olması, rehabilitasyon, mahkemesinin görülmesi gibi) çerçevesinde gereken araştırmalar yapılıp sonuçlandırılmaktadır. Web sitemiz üzerinden e-randevu oluşturup, sözünü ettiğimiz işlemler hakkında ayrıntılı bilgi için avukatlarımızla görüşebilirsiniz. Bu noktada ise deport kaldırma kararı avukatı Ankara hukuk büromuzda hizmet vermektedir ve size hukuka uygun bir şekilde, profesyonel olarak yardım etmeye hazırdır.