Deport (sınır dışı) kararı, bir yabancı uyruklunun Türkiye’de kalma hakkı olmadığını ifade etmekte olup, hakkında bu kararın uygulandığı kişiler ülkemizi terk etmek mecburiyetindedir. Sınır dışı etme kararının alınması ve uygulanması ile ilgili hükümler 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile belirlenmiştir.
Mezkur kanuna göre; ülkemizde yaşayan yabancıların bazı durumlarda kendi ülkesine yahut da transit geçeceği ülkeye gönderilmesi, bazı hallerde ise üçüncü bir ülkeye yollanması gerekmektedir. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla uygulanabilen sınır dışı etme kararı, direkt valilik tarafından da alınabilmektedir. Deport kararına itiraz konusunda uzman bir avukat desteği almanın önemi için “Sınır Dışı Kararına İtiraz Avukatı” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Sınır dışı etme kararının kimleri ilgilendirdiğini, kişilerin hangi hallerde bu idari işlem ile nasıl muhatap olacağını içeriğimizden öğrenebilir; yabancılar ve göç hukuku ile alakalı ayrıntılı bilgi, profesyonel hukuki danışmanlık ve destek için bizi arayabilirsiniz.
Bazı durumlar ihlâl edildiği takdirde sınır dışı kararı gündeme gelir. Kanunun 54. Maddesine göre, deport kararı alınabilecek yabancılar şunlardır:
• 5237 sayılı Kanun-elli dokuzuncu madde çerçevesinde sınır dışı edilmesi gerektiği değerlendirilen kişiler.
• Oturma izni başvurusu, vize, Türkiye’ye giriş için gerçekleştirilen işlemler esnasında sahte belge ve yalan bilgi kullanmaya çalıştığı tespit edilen ya da kullanmış olanlar.
• Terör örgütü ya da suç örgütünde yönetici, üye olan yahut bunlardan birini destekleyen yabancılar.
• İkâmet izinleri iptal edilenler.
• Türkiye’den yasal çıkış yahut Türkiye’ye yasal giriş hükümlerini ihlâl eden kimseler.
• Hakkında Türkiye’ye giriş yasağı mevcut olmasına karşın, ülkemize geldiği belirlenen yabancılar.
• İkâmet izni uzatmaya yönelik yaptığı başvuru red ile sonuçlananlardan, Türkiye’den on gün içinde çıkış yapmayanlar.
• Uluslararası koruma başvurusu geri çevirilenler, uluslararası koruma başvurusu geri çekilmiş kabul edilenler, uluslararası koruma başvurusunu geri çekmiş olanlar, uluslararası koruma statüsü sona ermiş yahut iptal edilmiş olanlardan, -6458 Sayılı Kanunun diğer hükümleri doğrultusunda- haklarında verilmiş son karardan sonra, Türkiye’de kalma hakkı bulunmayanlar.
• Çalışma izni bulunmuyor olmasına rağmen çalıştığı belirlenmiş olanlar.
• Oturma izni mevcut olup da bu iznin süresi son bulduktan sonra, -kabul edilebilir gerekçe olmaksızın- izin süresini 10 günden fazla bir süre ihlâl edenler.
• Geçimini -Türkiye’de yaşadığı süre zarfında- meşru olmayan yollar aracılığıyla sağlayanlar.
• Kamu düzen, sağlık ya da güvenliği cihetinden tehlike meydana getirenler.
Hakkında sınır dışı kararı alınacak yabancılar, birkaç aşamadan oluşan bir hukuki sürece tâbî olmaktadır. Şöyle ki;
1. Öncelikle ilgili valiliğin verdiği deport kararı, gerekçeleriyle birlikte yabancıya tebliğ edilmektedir.
2. Ardından yabancı, Türkiye’yi terke davet edilmektedir. Bu prosedür; yabancıya, ülkemizden çıkış yapması için 15-30 gün arasında bir süre tanınmasını ifade etmektedir. Öte yandan; terke davet olunmuş yabancılara çıkış izin belgesi verilmekte, bunun için de herhangi bir harç talep edilmemektedir. (Hakkında sınır dışı kararı olan istisnasız her yabancı için ülkeyi terke davet işlemi uygulanmaz. Bazı yabancı grupları, doğrudan geri gönderme merkezlerine gönderilip idari gözetim altına alınır. Asılsız belgeyle oturma izni almaya teşebbüs edenler veya almış olduğu belirlenenler, kaybolacağı veya kaçacağı düşünülen kişiler bunlardan bazılarıdır.)
3. Mecburi olarak gözetime alınması gereken yahut Türkiye’yi gönüllü olarak terk etmeyen kişiler, geri gönderme merkezlerinden birinde idari gözetim altına alınmaktadır.
4. Sonrasında kişilerin sağlık muayeneleri gerçekleştirilmektedir.
5. Eğer yabancı uyruklu kişi sınır dışı kararına karşı iptal davası açmamış ise, deport işlemleri gerçekleştirilerek süreç sona erdirilmektedir.
Eğer sınır dışı kararı alınabilecek yabancılar arasında bulunmuyor ve hakkınızda verilmiş karara karşı yargı yolunu kullanmak istiyorsanız; itiraz etme, iptal davası açma ve benzeri süreçleri hatasız ve eksiksiz yürütmek için, uzman bir avukattan destek almalısınız. Deport kararı, yabancılar ve göç hukuku ile alakalı tüm konularda anışmanlık ve profesyonel hukuki yardım için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.