0312 230 00 90
av.ebru.unsal@gmail.com

Deport Kararı Alınamayacak Yabancılar10.1.2024

Sınır dışı kararı yani deport etme, bir yabancının ülkemizde kalma hakkı olmadığını belirtmekte ve Türkiye’yi terk etmesinin zorunlu olduğu anlamına gelmektedir. Yabancı uyruklu bir kimse hakkında böyle bir idari karar alındığı zaman o kişi; ya kendi ülkesine, ya transit gideceği ülkeye yahut da 3. Bir ülkeye gönderilecektir. Deport kararı, yabancılar ve göç kanunu ile ilgili tüm konularda hukuki danışmanlık almak için web sitemiz üzerinden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.

Lâkin sınır dışı etme kararı keyfî olarak alınamaz. Valilikler bu yönde bir karar verirken mutlaka hukuka uygun bir sebebe dayanmak mecburiyetindedir. Kimler için, hangi hallerde sınır dışı kararı alınabileceği ise Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’yla tespit edilmiştir. Konu ile alakalı olarak “Deport Kararı Alınacak Yabancılar” başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Sınır dışı kararı alınacak ve alınamayacak yabancıları öğrenmek, sınır dışı kararına taalluk eden hukuki meselelerle ilgili merak ettiklerinizi danışmak ve ilgili süreçlere yönelik destek almak web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bize ulaşabilirsiniz.



Hakkında Sınır Dışı Kararı Alınamayacak Yabancılar Kimlerdir?


Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu´nun 55. maddesi hükmü uyarınca; şu durumlardan biri veya birkaçı bulunduğu takdirde, bu kişilere dair sınır dışı (deport) kararı verilemez. Onları şöyle sıralayabiliriz:
1. Çeşitli tıbbî sebeplerle, seyahat etmesinin risk taşıdığı belirlenenler (Örneğin; gebe olmak, yaşlılık, kronik veya ağır bir hastalık vb.).
2. İnsan ticareti mağdurları (Bu kimselerin, hâlihazırda mağdur destek süresinden faydalanıyor olmaları lâzımdır.)
3. Sınır dışı edildikten sonra gideceği ülkede işkence, ölüm cezası, onur kırıcı veya insanlık dışı muâmeleye maruz kalacak olanlar (Buna ilişkin ciddi bir emare bulunması gerekmektedir.),
4. Türkiye’de, yaşamsal tehdit oluşturan bir hastalık nedeniyle tedavi görmeye devam etmekte olup, deport olunarak gönderileceği ülkede aynı tedaviyi sürdürme imkânı olmayan kişiler.
5. Cinsel, fiziki ya da psikolojik şiddet mağduru yabancılar. (Tedavileri sonlanana kadar.)
İşte bunlar hakkında sınır dışı kararı alınamaz. Fakat sözünü ettiğimiz durumlar sona erdiği zaman deport kararı alınmasının önünde bir engel kalmayacaktır.
Bunun yanı sıra; bazı yabancı uyrukluların ise, Türkiye’yi terk etmeleri gerekmesine rağmen, hakkında ayrı olarak bir deport işlemi uygulanmaz. Hakkında ayrıca sınır dışı kararı alınmayacak yabancıları ise şu şekilde listeleyebiliriz:
1. Uluslararası koruma başvuru sahibi olanlardan hızlandırılmış değerlendirme ve kabul edilemez başvuru çerçevesinde yargı yoluna müracaat edenler. (Mahkeme tarafından kesin karar verilinceye dek.)
2. Uluslararası koruma başvurusunu geri çekmiş olan; ülkesine gönüllü olarak dönmek istediğini ve dava hakkından vazgeçtiğini feragat yazılı bir biçimde beyan edenler, yahut Uluslararası koruma başvurusunu geri çeken ve diğer Kanun hükümleri iktizâsınca Türkiye’de kalma hakkı bulunan kimseler.
3. İkâmet izninin uzatılması için başvuru yapmış ancak başvurusu red ile sonuçlanmış olup; ülkemizden 10 gün içerisinde çıkış yapmamış yabancılardan, sınır kapılarına -kendiliğinden- çıkış yapmak üzere gelenler.
4. İkâmet iznine yönelik başvurusu kabul edilmeyen ve Türkiye’de geçerli vize süresiyle bulunanlar.
5. Oturma izni süresi dolmuş ve -geçerli bir mazereti olmamasına karşın- on gün içinde ülkeyi terk etmemiş yabancılardan, sınır kapılarına -Türkiye´yi terk etmek üzere kendiliğinden- gelenler.

Deport kararına karşı uzman avukat desteği almanın önemi hakkında “Deport (Sınır Dışı) Avukatı” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.  Yabancılar ve göç hukuku ile alakalı tüm konularda web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden uzman avukatlarımızla görüşme sağlayabilirsiniz.


Sınır Dışı Kararı Alınamayacak Yabancılar için Hangi İşlemler Uygulanır?


Yukarıda saydığımız; sınır dışı edilemeyecek yabancılar için, deport yerine farklı yükümlülükler getirildiğini söylememiz mümkündür. Örneğin; kişinin idareye belirlenmiş bir süre boyunca, düzenli olarak bildirimde bulunması istenebilir. Yahut belirli bir adreste oturması talebinde bulunulabilir.
Diğer taraftan; yabancıyı başka bir ülkeye göndermenin mümkün olmadığı durumlarda, bu kişi için ‘insani ikâmet izni’ çıkarılabilmektedir.
Siz de; hakkınızda verilmiş sınır dışı etme kararına itiraz etmek, hukuka aykırı olduğunu düşündüğünüz deport kararının kaldırılması için iptal davası açmak istiyorsanız, uzman avukat yardımı için bize başvurabilirsiniz.


 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Whatsapp