0312 230 00 90
av.ebru.unsal@gmail.com

Deport (Sınır Dışı) Avukatı Ankara1.12.2023

Deport kavramı, sınır dışı etme diye de bilinmekte olup; bu, Türkiye’de kalma hakkı bulunmayan yabancıların ülkeyi terk etmelerini mecburi kılan idari bir işlemdir. Hakkında deport kararı verilmiş olan yabancılar; transit gideceği ülkeye, kendi ülkesine yahut da üçüncü bir ülkeye yollanmaktadır. Deport (sınır dışı etme kararı)nı verecek olan yetkili mercii valiliktir. Göç ve mülteci hukuku ile alakalı detaylı bilgi için web sitemiz üzerinden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz. Ayrıca "Göç ve Mülteci Avukatı" başlıklı makalemizi inceleyerek detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.


Kimlerin Hakkında Deport Kararı Alınabilir?


Bu kişiler YUKK (Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu) 54. maddesi hükmünde açıklanmıştır ve şunlardır:

1. Terör veya suç örgütleriyle ilişkisi bulunanlar,
2. İkâmet izni başvurusunun red tarihinden itibaren 10 günlük süre zarfında Türkiye’yi terk etmeyen kişiler,
3. Türkiye’de bulunduğu süre içerisinde geçimini, gayrimeşru yollardan sağlayanlar,
4. Türkiye’ye giriş, vize, ikamet izni işlemlerinde gerçek dışı bilgi ve sahte belge  sunanlar,
5. Uluslararası korumadan faydalanamayan ve ülkemizde kalma hakkı olmayanlar,
6. Hakkında ülkeye giriş yasağı olmasına karşın Türkiye´ye giriş yaptığı tespit edilen kimseler,
7. Çalışma iznini amacı dışında kullananlar ve Türkiye’de çalışma izni olmaksızın çalışan yabancılar,
8. İkâmet izni iptal edilenler,
9. Vize veya vize muafiyet süresini 10 gün  aşmış olanlar ya da vizesi iptal edilen kişiler,
10. İşlediği suçtan dolayı hapis cezası alanlar,
11. Türkiye’nin kamu güvenliği, kamu düzeni ve kamu sağlığı bakımından tehdit oluşturanlar.

Ayrıca deport edilme sebepleriyle alakalı olarak "Sınır Dışı Kararı Sebepleri" başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz. Deport kararı hakkında detaylı bilgi ve avukatlık hizmeti almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bize ulaşabilirsiniz.


Kimler Hakkında Sınır Dışı Kararı Alınamaz?


Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu´nun 55. maddesi hükmünde sayılan durumların bulunması hâlinde kişilere yönelik deport kararı verilemez. Buna göre, hakkında deport (sınır dışı) kararı alınamayacak yabancıları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Cinsel, fiziksel veya psikolojik şiddet mağdurları (Tedavileri tamamlanıncaya dek),
2. Yaşamsal tehlike arz eden bir sağlık sorunu için tedavisi sürmekte olan fakat sınır dışı edileceği ülkede tedavi olanağı bulunmayan kişiler,
3. Sınır dışı edileceği ülkede; işkenceye, ölüm cezasına, onur kırıcı veya insanlık dışı muamele ya da cezaya maruz kalacağı konusunda ciddi bir emare bulunanlar,
4. Hamilelik durumu, ileri yaş veya ciddi sağlık problemleri sebebiyle seyahat etmesi riskli görülen yabancılar.

Siz de bunlardan biriyseniz ve sınır dışı kararına itiraz etmek istiyorsanız bu hususta avukatlarımızın yardımına başvurabilirsiniz. Alanında uzman onlarca deport (sınır dışı) avukatı Ankara hukuk büromuzda faaliyet göstermekte olup, yasal prosedürleri hatasız bir şekilde yerine getirerek sorunlarınızı çözüme kavuşturmanızı sağlamak için size yardımcı olmaya hazırdır. Web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden uzman avukatlarımızla iletişim kurarak detaylı bilgi ve hukuki destek alabilirsiniz.


Sınır Dışı (Deport) Nasıl Kaldırılır?


Geri gönderme merkezlerinden birinde idari gözetim altına alınmış olan yabancılar, bu karara karşı itiraz yoluna gidebilmektedir. İdari gözetim kararına yönelik itirazlar, Sulh Ceza Hâkimliğine iletilmektedir. Fakat şu bilinmelidir ki, idari gözetim kararına itiraz etmek sınır dışı işlemlerini durdurmaz. Bundan dolayı; idari gözetim kararı kaldırılmış bir yabancının sınır dışı edilmesi imkân dâhilindedir. O nedenle sınır dışı işlemleri idari gözetim kararına itirazdan bağımsız olarak, iptal davası yoluyla durdurulabilir. Bu minvalde; sınır dışı kararını kaldırmanın iki yolu olup bunları, idare mahkemesinde iptal davası açmak ve yetkili makama meşruhatlı vize başvurusunda bulunmak şeklinde sıralayabiliriz. Deport kararına itiraz edilmesi hakkında detaylı bilgi için "Deport Kararına Karşı Başvuru" başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Karar ilgiliye tebliğ edildikten sonra bu tarihten itibaren 7 gün içerisinde iptal davası açılabilir. Dava, kararı vermiş olan valiliğin bulunduğu yerdeki idare mahkemesinde görülmektedir. İptal davası reddedilecek olursa yabancı, tedbir talepli bireysel başvuru yapabilmektedir. Bu konunun muhatabı ise Anayasa Mahkemesidir.

Meşruhatlı vize ise hakkında sınır dışı kararı verilen yabancıların yine de Türkiye’ye giriş yapabilmesine imkân tanımaktadır. Sözünü ettiğimiz bu vize; sağlık, eğitim, aile birleşimi gibi nedenlerle istisnai olarak tahsis edilmektedir.

Deport kararını kaldırmak amacıyla açılacak iptal davasında; hukuki gerekçelendirme ve usûlî işlemler doğru bir şekilde yapılmalı, sürelere çok dikkat edilmelidir. Bu nedenle bir sınır dışı (deport) avukatı ile çalışmak, herhangi bir hata ve gecikme olmaması adına en güvenli yoldur.

Aksi takdirde deport kararına yönelik itiraz reddedilebilir. Maalesef bu karara karşı temyiz veya istinaf yolu da kapalı olduğundan ötürü, kişi direkt deport edilecektir. İşte bu tür olumsuz sonuçlara maruz kalmamak için, alanında uzman bir yabancılar hukuku avukatına danışmak gereklidir. Deport kararına yönelik itirazda bulunmak için web sitemiz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Özetlememiz gerekirse; sınır dışı edilme (deport kararı) 7 gün içerisinde iptal davası açmak veya meşruhatlı vize almak suretiyle kaldırılabilmektedir. Deport kararına karşı açılacak olan iptal davası, hâlihazırdaki sınır dışı işlemleri de durduracaktır. Ayrıca, kişilerin sınır dışı edilme süreci içinde idari gözetim altına alınması da mümkündür. Bu nedenle kişilerin özgürlüğünü kısıtlayan idari gözetim kararına karşı itiraz yoluna başvurulması, bunun için sulh ceza hâkimliğine müracaat edilmesi gerekir.

Tüm bu işlemlerin başarıyla yerine getirilmesini mümkün kılan birçok deport (sınır dışı) avukatı Ankara hukuk büromuzda hizmet sunmaktadır.Web sitemiz üzerinden kolaylıkla e-randevu oluşturarak bir ön görüşme sağlayabilirsiniz.

 

 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Whatsapp