Trafik kazaları gündemde yerini ilk sırada tutan olumsuz olaylardır. Yaşanan bu olumsuz olayın sonucunda ise araçların değeri piyasaya göre düşüş göstermektedir. Bu düşüşü en iyi ifade eden kavram ise araç değer kaybıdır. Aracın kazadan sonraki durumuna göre onarım, bakım gibi tadilat işlemleri gerekebilir. Trafik kazası sonucunda araca uygulanan ilk işlem beraberinde araç piyasa değerini düşürmektedir. Yani aracınız kazadan önceki durumuna göre değer kaybı yaşar. Konu ile ilgili olarak “Araç Değer Kaybı Nedir?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz. Hatay araç değer kaybı şartları konusunda yapacağınız araştırmalarla ilgili detaylara makalemizin devamında ulaşabilirsiniz.
Eğer haksız fiile uğrayan taraf ya da daha çok zarara uğrayan siz iseniz bu durum zarar kaybınız için talep hakkını doğurur. Ancak araç değer kaybınız için başvuru şartlarını yerine getirmeniz gerekecektir. Bu şartlar arasında ilk maddede; kaza tarihinin üzerinden iyi yıl geçmemesi koşulu bulunur. Aracınızda oluşmuş hasar daha önceden aynı bölge de olmalıdır. Yani aracınız ikinci kez onarıma tabi tutulmamalıdır.
Aracınız ağır hasar kaydında bulunmamalıdır. Araç hasarınız ucuz ve kolay işlemlerle yapılacak halde olmalıdır. Ve son olarak değer kaybı için talepte bulunan tarafın yüzde yüz kusurlu görülmemesi gerekir. Tüm bu şartları taşıyan araç sahipleri değer kaybı başvurusunda bulunabilir. Ayrıca gerekli evrak ve araç değer kaybı hesaplamasının yapılması başvuru şartlarına eklenebilir. Detaylı bilgi için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden değer kaybı hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.
Herhangi bir trafik kazasına karışmış ve bu durumdan dolayı araç değer kaybı yaşayanlar, değer kaybı başvurusunda bulunabilirler. Ancak başvuru şartlarını tamamen yerine getiren ve belgelerini eksiksiz olarak hazırlayanlar başvurularını tamamlayabilirler. Başvuru ilk olarak sigorta şirketine yapılır. Sigorta şirketinin cevabına göre bir yol izlenir. Eğer şirket olumsuz dönüş sağlarsa yetkili yerlere dava açılabilir.
Sigorta şirketine yapılan başvuru on beş gün içerisinde sonuçlanır. Bu sonuca göre sigorta şirketi zararın tamamını ya da kısmı bir bölümünü ödeyebilir. Eğer araç sahibi ödemeden memnun kalırsa kayıp karşılanır. Ancak aksi bir durum söz konusu olursa yani sigorta şirketinin zararı karşılamaması ya da kısmı ödeme gerçekleştirmesi gibi. Bu durumda yapılacak olan ilgili yerlere başvuru sağlayarak dava açmaktır.
Değer kaybı başvurularında stresten uzak ve süreci kolay yönetmek isterseniz avukatlarımız ile görüşme ayarlayabilirsiniz. Sizlere en iyi hizmeti sağlayacağımızdan şüpheniz olmasın. Değer kaybı hukuku ile ilgili tüm konularda detaylı bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.
Değer kaybı talebinde bulunabilmek için tek taraflı kaza yapılmamalıdır. Yani kaza iki araç sürücüsü tarafından gerçekleşmiş olmalıdır. Kazadan sonra değer kayıpları kusurlu olan taraftan veya araç sigorta şirketinden talep edilir. Kazanın yapılmasıyla birlikte üzerinden iki yıl geçmeden başvurunun tamamlanması gerekir. Bu duruma ek olarak kaza yapıldıktan sonra eğer ki hiçbir işlem yapılmazsa, on yılın ardından konu ile ilgili tüm haklar kendiliğinden düşer. Yani araç sahibi dava açmaz ise on yılsonunda dava kapanacağı için bütün yasal haklarını kaybeder.
Araç değer kaybı davası için görevli olan mahkeme Asliye Ticaret Mahkemeleridir. Eğer bulunulan şehirde Asliye Ticaret Mahkemesi yok ise Asliye Hukuk Mahkemelerinden yardım alınabilir. Bulunduğunuz şehir ve bölgeye göre yetkili mahkeme seçiminde bulunabilirsiniz. Hatay Araç Değer Kaybı Şartları ile alakalı genel bilgileri sizlerle paylaşmış bulunuyoruz. Detaylı bilgi ve hukuki danışmanlık hizmeti almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.