0312 230 00 90
av.ebru.unsal@gmail.com

Kırıkkale Değer Kaybı İçin Başvuru19.8.2024

Sayısız aracın yer aldığı şehir trafiğinde sıkça kazaların yaşandığını görmekteyiz. Hayatımızın bir parçası haline gelen bu kazalarda kazaya karışan tarafların kazadaki kusur oranları değişiklik göstermekle beraber araçlarda meydana gelen hasarlardan kaynaklı maddi kayıplar söz konusu olmaktadır. Bu makalemizde sizlerle, Kırıkkale Değer Kaybı İçin Başvuru başlığı ile ilgili genel bilgileri paylaşmış olacağız.

Bu durumda araçlar onarılsa da maddi değerinde bir düşüş söz konusu olmaktadır. Hasar kaydı olan bu araçlar ikinci el piyasasında alıcılar tarafından daha az tercih edilmekte ve haliyle de piyasa değerinde bir azalma söz konusu olmaktadır. Bu noktada araç sahibinin maddi anlamda bir kaybı olacağı için mağduriyet yaşaması söz konusu olmaktadır. Detaylı bilgi için “Araç Değer Kaybı Nedir?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Bahsi geçen mağduriyetin giderilebilmesi amacıyla araç değer kaybı tazminatı ödemesi yapılmaktadır. Yasal bir hak olan bu para, karşı tarafın sigorta şirketi tarafından tahsis edilerek kişinin mağduriyetinin giderilmesi amaçlanmaktadır. Kısacası araçlarda oluşan değer kaybı için başvuru ilk olarak karşı tarafın sigorta şirketine yapılmaktadır. Bu başvuruda aracın gördüğü hasarı belgeleyen fotoğraflar, kaza tespit tutanağı, bilirkişi raporu, ehliyet, ruhsat, kimlik vb. belgeler de yer almalıdır. Gerekli resmi başvurunun yapılmasını takip eden 15 gün içerisinde sigorta şirketi tarafından geri dönüş yapılmaktadır. Sigorta şirketinin dönüş yapmaması veya ödemeyi kabul ettiği tazminat miktarının kabul edilmemesi halinde tahkim kuruluna başvuru yolu açıktır. Buradan alınacak cevap kesin olup ortalama 4 ila 6 ay arasında bir zamanda neticelenmektedir. Detaylı bilgi için değer kaybı hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.



Değer Kaybı İçin Başvuru Süreci


Sigorta şirketine yapılan araç değer kaybı için başvuru süreci genel hatları ile şöyle olmaktadır.

• Başvuru İşlemleri: kaza sonrası oluşan hasardan kaynaklı değer kaybının temini için ilk olarak karşı tarafın sigorta şirketine başvuruda bulunulur. Başvuru esnasında kaza tespit tutanağı, bilirkişi raporu, ehliyet fotokopisi, ruhsat fotokopisi, kimlik fotokopisi, kaza yerine ve hasara ait çekilmiş fotoğraflar başvuru dilekçesine eklenerek teslim edilmektedir. Söz konusu başvuru için sigorta şirketine iadeli taahhütlü posta gönderimi veya resmi eposta hesaplarına mail yoluyla bildirim yapılması yeterli olmaktadır.
• Sigorta Şirketi Süreci: Sigorta şirketine başvurunun ulaşması itibariyle 15 günlük cevap süreci başlayacaktır. Bu zaman zarfı kasko hasarları söz konusu olduğunda 15 iş günü olarak belirlenmiştir. Bu süreç sonunda sigorta şirketinden gelen cevap olumlu ise söz konusu değer kaybı ödenerek neticelendirilir. Cevap gelmemesi, yetersiz olması ya da reddedilmesi gibi durumlarda ise Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru aşaması devreye girer.
• Sigorta Tahkim Komisyonu Süreci: komisyon ilgili başvuruyu değerlendirerek ortalama 6 ay içerisinde cevap vermektedir. Komisyonun vereceği kararlar 40 bin TL limitine kadar kesin olmaktadır. Bu tutarın üstündeki tazminat talepleri için ise itiraz edilerek temyize gidilebilmektedir.
Araç değer kaybı hesaplaması için aracın yaş, motor gücü, km değeri, hasarı gibi durumlar kıstas alınmaktadır. Sigorta şirketleri tarafından görevlendirilen uzman kişiler gerekli hesaplamaları yaparak detaylı bir rapor hazırlamaktadır. Bu rapor değer kaybı için başvuru yapılırken mutlaka ibraz edilmelidir. Yapılan başvuruda ödenecek olan tazminat miktarının belirlenmesi için gerekli olan en önemli evrak hasar tespit raporu olmaktadır. Bahsi geçen hususlar ve ilgili süreçler tamamen uzmanlık gerektiren alanlardan oluşmaktadır. Bu nedenle hızlı ve etkin sonuçlar alabilmek adına mutlaka bir hukuk danışmanı ile çalışılması önerilmektedir. Bu makalemizde sizlerle, Kırıkkale Değer Kaybı İçin Başvuru başlığı ile ilgili genel bilgileri paylaşmış bulunuyoruz. Detaylar için web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden bize ulaşabiirsiniz.

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

  • Ölümlü Trafik Kazasında Kimler Dava Açabilir?
    Trafik kazası sonrasında kişilerin hayatını kaybetmesi halinde mağdur olan kişiler olacaktır. Bununla beraber avukatlık büromuzla iletişime geçilmesi durumunda gerekli cezai ve tazminat davalarına dair süreçler başlayacaktır.
  • Minibüs Kazası Sonrası İtirazın İptali Emsal Karar
    Minibüs Kazası Sonrası İtirazın İptali Emsal Karar hususlarını içeren kapsamlı bir içerik daha sizlerle, inceleyebilir, benzeri hususlarda profesyonel destek alabilmek için hukuk büromuza başvurabilirsiniz.
  • Araç Yattı Parası Nasıl Hesaplanır?
    Araç yattı parası olarak bilinen para, trafik kazası sonrasında aracın tamir süresi boyunca kullanılamadığı için oluşan zararı ifade etmekte kullanılan bir tabirdir.
Whatsapp