Ülkemiz ve dünyada motorlu taşıtlarda meydana gelen artış sonrası trafik kazalarında da paralel bir artış görülmüştür. Her yıl yüzbinlerce araç trafik kazasına karışmaktadır. Bu kazaların birçoğu maddi ve manevi hasarlar ile sonuçlanmaktadır. Zaman zaman çok ciddi sonuçlarla karşılaşılan bu kazalar günümüz ekonomisinde çok ciddi bir kalem tutmaktadır. Bu nedenle karışabileceğiniz kazalar öncesinde sürece dair bilgi sahibi olmanız ve kaza sonrası soğukkanlılığınızı koruyarak duruma profesyonel bir şekilde müdahale etmeniz gerekmektedir. Konya araç pert değeri hesaplama başlığı hakkında detaylı bilgilere yazımızın devamında yer vermiş olacağız.
Araç değer kaybı hesaplama 2024 yılında Anayasa mahkemesinin karayolları trafik kanunu ilgili maddelerini iptal etmesi sonucunda değişmiştir. Oluşturulan bu yeni sistem ne yazık ki birçok mağduriyetlere sebep olmaktadır.
Yeni sistemde, takılabilir parça olarak adlandırılan aracın plastik tampon aksamı, camları, mekanik motor aksamı gibi bölümlerinde oluşan hasar ve onarımlar araç değer kaybı hesaplamasında yok sayılmaktadır. Konu ile ilgili detaylı bilgi ve hukuki danışmanlık hizmeti almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden değer kaybı hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.
Trafik kazalarında oluşan maddi hasarlar zaman zaman çok büyük değerlere varabilmektedir. Bu durum hem araç sahiplerini hem de kazaya karışan karşı tarafı zor durumda bırakmakta, sıkıntılı ve stresli süreçlere sevk etmektedir. Bunun önüne geçmek adına kaza gerçekleşmeden önce gerekli sigorta poliçeleri gerçekleştirilerek önlem alınabilir. Kaza sonrası süreçlerde ise mağduriyetlerin önüne geçmek açısından değer kaybı hukuku alanında uzman hukuk büroları ile çalışmak büyük önem taşımaktadır. Konu ile ilgili olarak "Pert Araç Bedelinine İtiraz Davası" başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz. Web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden bize ulaşarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yüksek düzeyli maddi kayıplar ile sonuçlanan kazalar karşısında araçlarınız için pert belgesi alabilmektesiniz. Yüksek düzeyli maddi kayıplarınız için alabileceğiniz bu belge kurum ve kuruluşlar tarafından belli şartlara dayandırılarak sizlere verilmektedir. Ne yazık ki gerekli şartlar sağlanmadan bu belgeyi alabilmeniz mümkün değildir.
Ağır hasar kaydı ile pert araç aynı anlama gelir. Pert araba trafik kazası sonucunda uğradı ağır hasar sebebiyle kullanılamaz hale gelen araçlardır. Pert farkı tazminatında aracın pert araç olarak sayılabilmesi için aracın %70 veya daha fazla oranda hasar almış olması gerekmektedir. Ancak trafik sigorta şirketlerinin pert kararı alması için %70 şartı aranmamaktadır.
Örneğin; aracın kasko değeri 300.000 TL’dir. Aracın tamir bedeli 150.000 TL’ye varacak durumda ise sigorta şirketi durumu araç sahibine bildirir. Araç sürücüsünden yazılı onay alınarak pert işlemi başlatılır.
Aracın perte çıkması belirlenmiş ve kesinleşmiş ise ödemesi yapılmaktadır. Ancak ödemenin eksik yapılması durumunda pert ara fark bedelinin tazmini için dava yoluna gidilmektedir.
Aracın kazaya karışması ve perte ayrılması durumunda yapılacak birkaç adım bulunmaktadır. Aracı perte çıkan araç sahibi 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine kazayı bildirmelidir. Diğer adım ise aracın incelenmesi için eksper atanmasını istemektir.
Şartları tamamlama süreci oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu nedenle sürece dair bilgi sahibi olmanız önemlidir. Konya araç pert değeri hesaplama başlığı ile ilgili gerekli bilgileri sizlerle paylaşmış olduk. Araç değer kaybı, pert araç vb. tüm konularda detaylı bilgi ve hukuki danışmanlık hizmeti almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden bize ulaşabilirsiniz.