0312 230 00 90
av.ebru.unsal@gmail.com

Normal Vazife Malullüğü Nedir?22.11.2024

Ülkemizde çeşitli alanlarda hizmet akdine bağlı olarak görevini yürüten kimselerin, görevlerinin başında oldukları süreçte iş nedeniyle sürekli bir maluliyeti söz konusu olabilmektedir. Çeşitli sebeplerden ötürü karşılaşılan bu duruma normal vazife malullüğü adı verilmektedir. Normal vazife malullüğü nedir sorusuna sözlük anlamı olarak bu şekilde cevap verilebilir. Hukuki bir durum olan bu kavram ile bireyler için sadece sağlık problemleri sebebiyle olmayıp aynı zamanda mesleklerini icra ederken yaşanan kazalar ve bu kazalar sonucunda meydana gelen maluliyetler ile de ilgili olmaktadır. Söz konusu kavram ilgili yasalarla açık olarak tanımlanmış olup kapsamı belirlenmiştir. Böylece hukuki anlaşmazlıklar veya durumlar söz konusu olduğunda ilgili mahkemelerce yasal çerçevede çözüme kavuşturulmaktadır. Bu kapsamda malullük türleri ve tanımları geniş çapta ele alınarak belirlenmiş bulunmaktadır. Ayrıca “TSK Vazife Malullüğü Nedir?” başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Genel pencereden baktığımızda iş yerinde yaşanan kazalar, meslek hastalıkları veya sağlık problemleri gibi sorunlar nedeniyle bireylerin çalışma gücünün belirli oranda azalması veya tamamen kaybolmasını ifade etmektedir. Normal vazife malullüğü özellikle kamu hizmetinde görev yapanlar için önemlidir. Bu tür maluliyet durumları ekseriyetle hizmetten doğan malullük kategorisinde değerlendirilmektedir. Eğer söz konusu maluliyet iş kazası veya meslek hastalıkları gibi sebeplerden ötürü olursa bu durumda o kişinin iş yapma yeteneğinin kaybı ile ilişkili olmaktadır.

Normal vazife malullüğü nedir sorusuna genel hatları ile cevap verdikten sonra biraz da konunun hukuki boyutu ile ilgili bilgi verelim. Bu kavramın hukuki olarak karşılığının olması bireylerin haklarını korumak ve onları güvence altına almak açısından oldukça önemli bir husustur. Bu kapsamda malullük durumunu en iyi belirleyen yasal dayanak olarak karşımıza 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çıkmaktadır. Bu kanunlarda malullük durumları belirlenmekle birlikte söz konusu maluliyet derecesini belirleme noktasında sağlık kuruluşlarına büyük sorumluluk yüklenmektedir. Söz konusu maluliyetlerden doğal hakların temini için başvuru yapıldığında veya anlaşmazlıklar ortaya bakıldığında bu kanunda belirtilen hususlar çerçevesinde hukuki çözüm aranmaktadır. Normal vazife malullüğü sosyal güvenlik sisteminin sağlamış olduğu önemli haklardan birisi olarak toplumsal anlamda büyük önem arz etmektedir. Malul bireylerin yaşadıkları bu olumsuz durum karşısında sosyal haklardan yararlanarak mağduriyetlerinin giderilmesine çalışılmaktadır. Söz konusu durum karşısında malul kişilerin sosyal hakları, sağlık hizmetleri, rehabilitasyon imkanları ve malullük maaşı gibi durumlar söz konusu olmaktadır. Tüm bunların yanı sıra malul bireylerin yeniden toplumsal hayata kazandırılması hedeflenmektedir. Detaylı bilgi için web sitemizde yer alan telefon numaraları ve whatsapp hattı üzerinden uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.



Normal Vazife Malullüğü Aylık Hesaplaması


Normal vazife malullüğü nedir diye merak edenlerin bu konuyu öğrendikten sonra bir diğer merak edecekleri soru da normal malul aylığı hesaplaması olmaktadır. Bu konuda yasalarla belirtilmiş olan çerçevede hareket ederek ilgili makamlarca gerekli hesaplamalar yapılmaktadır. Hesap esnasında sigortalılık süresi ve prim gün sayısı gibi etkenler kullanılmaktadır. Söz konusu hesaplamalar ile malul bireylerin ekonomik olarak desteklenmesi ve maluliyetten kaynaklı olumsuzlukların en aza indirgenmesi amaçlanmaktadır. Normal vazife malullüğü bireylerin hayatında önemli bir durum olmaktadır. Bu nedenle hem hukuki olarak hem de sosyal açıdan üzerinde hassasiyetle durulması gerekmektedir. Malul bireylerin maddi olarak desteklenmesinin yanı sıra manevi olarak da toplumsal yaşama yeniden adapte olmalarını sağlamak çok yönlü katkılar sağlamaya yönelik olmaktadır. Devlet tarafından yasal dayanaklarla birlikte güvence altına alınan bu haklar bireylerin yaşantılarını yükseltmeye yönelik olmaktadır. Sonuç itibariyle normal vazife malullüğü toplumsal hayatta hemen herkesin başına gelebilecek oldukça geniş bir kavramdır. Bu nedenle tüm vatandaşların bu kavramla ilgili bilgi sahibi olması ve haklarını iyi bir şekilde öğrenmesi tavsiye olunmaktadır.

Kamu görevlilerin görevlerini sürdürmekte iken görevleri gereği kaza, hastalanma ve yaralanma gibi durumlar sonucunda ortaya çıkan malullük haline normal vazife malullüğü adı verilmektedir. Harp malullüğü ve adi malullükten farklı bir durum olmaktadır. Bu kapsamdan ele alındığında genellikle barış dönemlerinde oluşmaktadır diyebiliriz. Yukarıda bahsedilen kanunlar kapsamında bireyin normal vazife malulü olarak nitelendirilebilmesi için;

- Görevi başında olma,
- Kalıcı Maluliyet,
- Görevle bağlantılılık hallerinin gerçekleşmesi gerekmektedir.

Görevi başında çalışırken yaşanacak, kaza ve yaralanma gibi durumlar normal vazife malullüğü kapsamında olmaktadır. Buradaki en önemli kıstas görevinin başında iken olayın gerçekleşmiş olmasıdır. Söz konusu olay sonrası sağlık raporları ile sabit kalıcı bir durumun olması gerekmektedir. Geçici durumlar normal vazife malullüğü kapsamında olmamaktadır. Son olarak yaşanan olay nedeniyle maluliyetin oluşması için söz konusu olayın da görevle ilişkili olması gerekmektedir. Görevi başında dahi olsa görevi gereği gerçekleşmeyen olaylar sonucunda normal vazife maluliyeti söz konusu olmayacaktır. Bu nedenle bahsi geçen durumlar söz konusu olduğunda normal vazife malullüğü oluşmaktadır. Detaylı bilgi sahibi olmak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.
 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Whatsapp