Sosyal güvenlik ve sosyal devlet anlayışı çerçevesinde şehitlerden geriye kalan yakınları için çeşitli haklar ve yardımlar sağlanmaktadır. Şehit personel yakınlarına sağlanan haklar maddi ve manevi olarak şehit ailesinin yaşantısını sürdürmelerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gibi yasal düzenlemelerle bu haklar net olarak belirlenerek güvence altına alınmıştır. Konu ile bağlantılı olarak “Şehit Yakınları Maddi Manevi Tazminat” başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.
Söz konusu haklar ve hangi koşullara bağlı olduğu gibi durumlar net olarak belirlenerek şehit yakınlarına hakları verilmektedir. Bu haklar ekonomik destekten sağlığa, eğitimden istihdama kadar oldukça geniş bir yelpazeden oluşmaktadır. Böylece şehitlerden geriye kalan ailesinin maddi ve manevi yükünü biraz olsun hafifleterek onlara maddi destek sağlamak ve yanlarında olunduğunu hissettirmek amaçlanmaktadır. Özellikle nakdi tazminat, aylık bağlanması ve rehabilitasyon hizmetleri ön plana çıkarak şehit personel yakınları için büyük önem arz etmektedir.
Maddi ve manevi olarak şehit personel yakınlarına sağlanan haklar ele alındığında;
- Nakdi tazminat,
- Aylık bağlanması,
- Konut yardımı,
- Eğitim bursları ve destekleri,
- Devlet hastanelerinde öncelikli hizmet,
- Özel hastanelerde indirimli hizmet,
- Kamu kurumlarında özel kontenjan dahilinde istihdam,
- Psikolojik destek,
- Rehabilitasyon hizmetleri gibi birçok farklı alanda karşımıza çıkmaktadır.
Yukarıda bahsi geçen haklar 2330, 3713, 5434 ve 2022 sayılı kanunlar gibi yasal dayanaklarla sağlanmaktadır. Detaylı bilgi almak için web sitemizde yer alan telefon numaraları ve whatsapp hattı üzerinden uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.
Şehit personel yakınlarına sağlanan haklar ve gerek toplum gerekse sivil toplum kuruluşları tarafından sağlanan yardımlar ile şehitlerimizin geride bıraktıkları ailelerine topyekûn olarak destek olunmaktadır. Onların ekonomik olarak daha iyi koşullarda hayatlarını sürdürmeleri ve içinde bulundukları bu zorlu süreçte kendilerini yalnız hissetmemelerini sağlamak böylece mümkün olabilmektedir. Bu zorlu süreçte şehit ailelerine sağlanan hakları biraz daha detaylandırarak izah etmeye devam edelim.
-Nakdi Tazminat: Şehit olan kimsenin görev süresi, rütbesi ve şehit olmasına sebep olan olay gibi etkenler göz önünde bulundurularak bir defalık olmak üzere ödenen toplu parayı ifade etmektedir. Bu tazminatın alınabilmesi için hak sahipleri tarafından SGK İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulması gerekmektedir.
- Aylık Bağlanması: Şehit olan kimsenin dul eşine, çocuklarına ve bakmakla yükümlü olduğu anne ve babasına aylık olarak ödenen parayı ifade etmektedir. İlgili belgelerle SGK İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulması gerekmektedir. Dul eşe % 50 oranında verilen bu maaş için eğer çocuk yoksa %75’e kadar artırım yapılabilmektedir. Çocukları varsa kalan %25’lik kısım pay edilir. Dul eş ve çocuk yoksa bu durumda anne ve babaya ihtiyaçlık durumlarına göre belirli oranlarda maaş bağlanmaktadır. Bazı özel durumlarda ihtiyaç sahibi kardeşlerine de verilebilmektedir.
- Konut Yardımı: Şehit kimsenin yakınlarına TOKİ aracılığıyla veya özel durumlarla bedelsiz veya belirli oranlarda, ödeme kolaylıklarıyla konut desteği sağlanmaktadır.
- Eğitim Bursları ve Destekleri: Şehit kimsenin çocuklarına eğitim hayatı boyunca ücretsiz veya belirli indirimlerde özel eğitim olanaklarından faydalanma hakları tanınmaktadır. Ayrıca çeşitli burslar, harç ücreti muafiyeti gibi imkanlar da sağlanmaktadır.
- Sağlık Hizmetlerinden Faydalanma: Şehit yakınlarına devlet hastanelerinden ücretsiz ve öncelikli faydalanma imkânları sağlanmaktadır. Özel hastanelerde ise belirli oranlarda indirimli tedavi olma gibi kolaylıklar sağlanmaktadır.
- Kamuda İstihdam Önceliği: Devletimiz tarafından şehit personel yakınlarına sağlanan haklar arasında belirli kontenjanlar dahilinde kamu kurumlarında iş istihdamı sağlanması da bulunmaktadır.
- Psikolojik Destek ve Rehabilitasyon Hizmetleri: Şehit ailelerinin yaşamış oldukları travmaların olumsuz etkilerini mümkün oldukça ortadan kaldırmak, en kısa zamanda tahribatını atlatmak ve toplumsal yaşama yeniden katılmalarını sağlamak adına çeşitli psikolojik destek ve rehabilitasyon hizmetleri sağlanmaktadır. Çeşitli etkinlikler, programlar, yüz yüze veya uzaktan görüşme şeklinde olabilmektedir.
Bahsi geçen haklar şehit personelin ailesi için yasal çerçevede devletimiz tarafından sağlanarak onlara destek olmayı hedeflemektedir. Söz konusu haklardan yararlanabilmek adına gerekli evrakların hazırlanarak ilgili kurumlara başvuruda bulunulması yeterli olmaktadır. Detaylı bilgi almak için web sitemizin iletişim bölümü üzerinden hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.