0312 230 00 90
av.ebru.unsal@gmail.com

Sınır Dışı Etme Kararına Karşı İtiraz17.12.2023

Sınır dışı (deport) avukatları, bulundukları ülkeden sınır dışı edilen kişilerin gereksinim duyacakları avukatlık hizmeti hususunda kendisinden danışmanlık alınacak uzman kişidir.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesi dâhilinde yabancıların bazı hallerde sınır dışı edilmesi gerekmektedir. Sınır dışı kararı verileceği zaman bu karar, re’sen yetki almış valilik tarafından veya direkt Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından alınmaktadır. Deport etme kararını verebilecek merciinin hangisi olduğunu YUKK 53. Madde belirtmektedir.
Hukuki bakımdan yabancıların karşılaşabilecekleri bu sürecin takibinde ise en doğru yaklaşım, bir avukata danışmak olacaktır. Web sitemizin iletişim bölümü üzerinden uzman avukatlarımıza ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

YUKK kanunu 52-56. Maddeler arasındaki düzenlemeler yabancıların hangi şartlarda sınır dışı edilebileceğine açıklık getirmektedir. Buna göre 54. Maddenin ihlâli, sınır dışı edilme kararı alınmasını iktizâ etmektedir. Bu maddedeki bir yahut daha fazla durum tahakkuk ettiğinde valilik sınır dışı etme kararı almaktadır.
Konuyla ilgili kapsamlı hukuki bilgiye içeriğimizden ulaşmanız ve daha fazla ayrıntı için bizimle iletişime geçmeniz mümkündür. Ayrıca “Deport Kararına Karşı Başvuru” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.


Sınır Dışı (Deport) Kararı


Anayasa’da yerleşme ve seyahat özgürlüğü adı altında yer verilmiş olan 23. Madde gereği sınır dışı kararı yabancılar için geçerli olup Türk vatandaşlarına uygulanamaz. Öte yandan çifte vatandaşlığa sahip Türk vatandaşları da yine sınır dışı edilememektedir.

Ülkemizde bulunan yabancıların deport edilmesi sınırları anayasayla çizilmiş bir durumdur. Bununla beraber sınır dışı gerekli olduğu zaman kanunlar ile birtakım düzenlemeler yapıldığı görülmektedir. Yabancı bir kişinin geçerli ve mâkul bir sebebe dayanmadan sınır dışı edilmesi mümkün değildir. Sınır dışı edilme sebepleri hakkında "Sınır Dışı Kararı Sebepleri" başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Bu durumda sınır dışı edilmesine yönelik haklı gerekçeler ileri sürebileceği gibi durumunun yeniden incelenmesi için itiraz ve dava açabilir. İşte sınır dışı kararına karşı itiraz ve dava sürecinde kendisinden destek alınabilecek kişi uzman bir avukattır. Zira hak kayıplarının önüne geçilebilmesi ve yabancıya ait hakların doğru savunulabilmesi için uzman bir avukattan destek almak gerekmektedir. Web sitemizde yer alan telefon numarası ve whatsapp hattı üzerinden uzman avukatlarımızla görüşme sağlayabilirsiniz.

Siz de muhatabı olduğunuz hukuki süreçleri başarıyla yönetmesi için avukata başvurmak adına bizi arayabilir ve sınır dışı etme kararının size mâl olacağı olumsuz sonuçları deneyimli avukat desteğiyle önleyebilirsiniz.


Sınır Dışı (Deport) Kararı Kimlere Verilebilir?


Deport avukatları; kendisi hakkında sınır dışı etme kararı verilmiş olanların haklarının doğru anlaşılabilmesi için danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Bu kapsamda deport kararının kimlere uygulanabileceği YUKK 54. Maddede belirtilmiş olup, bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

1. Uluslararası koruma başvurusu reddedilmiş kişiler.
2. Ülkemize, -kendisi hakkında Türkiye’ye giriş yasağı kararı olmasına rağmen- giriş yapanlar,
3. Çalışma iznine sahip olmamasına rağmen çalışanlar.
4. Terör örgütü destekleyicileri.
5. Terör örgütü üyeleri.
6. Terör örgütü yöneticileri.
7. Vize süresini on günden fazla geçirenler.
8. Kamu güvenliği ve sağlığını tehlikeye sokanlar
9. Türkiye’ye giriş işlemleri için gereken evraklarda sahtecilik yapanlar.
10. Çıkar amaçlı suç örgütü sempatizanları.
11. Çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi olanlar.
12. Terör örgütleri ile bağlantısı olanlar..
13. Suç örgütünün çıkar amacı ile destekleyicisi ya da üyesi olanlar.
14. Ülkemizde bulunurken geçimini temin etmek üzere gayrimeşru yolları kullananlar.
15. Oturum izinleri iptal edilenler.


Sınır Dışı Etme Kararına Karşı İtiraz Nasıl Yapılır?


Yabancı kişiye yönelik Deport kararı verildiğinde daima yargı yolu açıktır. Bu yönde bir karar alındığında evvelâ yabancı kişiye yahut avukatı veya temsilcisi olan kişiye tebligat yapılmaktadır. Yabancı kişi bu süreçte bir avukattan danışmanlık alarak itiraz edebilmekte ve kararın iptali için dava açabilmektedir.

Tebligat sonrasında idare mahkemesine yasal süre zarfında başvuru yapılabilmektedir. Tebligat tebliğ edildiğinde mahkemeye 7 gün içinde başvuru hakkı tanınmaktadır. Ayrıca yabancı kişi başvurusunu deport kararı veren merciye de bildirmektedir. Sınır dışı kararına itiraz davalarında avukatla çalışmanın avantajları ile ilgili olarak "Deport Kaldırma Kararı Avukatı" başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Deport avukatları yabancı kişiler için ortaya çıkacak sınır dışı problemlerinde ve idari gözetim gerekli olduğu durumlarda destek alınacak meslek mensubudur. Siz de ihtiyacınız olan uzman avukat desteği için hemen bizimle iletişime geçerek sınır dışı kararına karşı itiraz usûlü ve süreci ile ilgili kapsamlı bilgi alabilirsiniz.

 

 

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Whatsapp