Trafik kazalarının hemen ardından hasar gören araçlar ne kadar tamir ve onarımı yapılsa da değer kaybının önüne geçemezler. Sebebi ise kayıtlarda artık kazaya karımış olarak ve değişen parçaları bilinerek yer alır. Yani bu durum taşıtın orijinalliğini kaybetmesine yol açmaktadır. “Araç Değer Kaybı Nedir?” başlıklı makalemizi inceleyerek bu konuda detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Gerekli şartları taşıyan ve doğru hamlelerle hareket eden araç sürücüleri değer kaybı hakkından yararlanırlar. Konu ilgili detaylara Zonguldak hangi hallerde değer kaybı alınamaz başlıklı makalemizin devamında ulaşabilirsiniz.
Araç sahipleri kazada kusursuz sayıldıkları takdirde değer kaybı hakkından yararlanabilir. Eğer kusur oranınız yüzde altmış üzerinde ise ne yazık ki hak talebinde bulunmanız mümkün olmayacaktır. Hakkınızı almak için bir diğer şart ise trafik kazasına karışarak karşılıklı yapılmış bir kazanın olmasıdır. Herhangi bir alana çarpmanız araç da ne kadar kayıp yaşanırsa yaşansın değer kaybı hakkını sağlamaz.
Son olarak da hasarın durumu ele alınmaktadır diyebiliriz. Yani araç hasarı eğer ki basit parçalarda gerçekleşmiş ise tamirinden sonra değer kaybı yaşamaz. Bu durum hak talebini doğurmaz. Kazanın ardından sigorta şirketi ile irtibata geçmekte hakkınızı aramakta önemli bir husustur. Vakit kaybetmeden başvuruda bulunarak hasar kaybınızı kısa sürede karşılayabilirsiniz. Web sitemizin iletişim bölümü üzerinden değer kaybı hukuku alanında uzman avukatlarımıza ulaşarak detaylı bilgi ve hukuki danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Değer kaybından yararlanmak için verilen süre iki yıldır. İki yıl içerisinde başvurunun tamamlanması gerekir. Aracınızda oluşmuş olan hasar daha önceden aynı alanda olmamalıdır. Eğer aynı yerde hasar olmuş ve tamir işlemi uygulanmışsa değer kaybı alınamaz. Mini oranım sağlanacak hasarlar için de kayıp başvurusu yapılamaz. Cam, radyo, lastik hava yastığı gibi hasar bölgeleri için ödeme talep edilemez. Eğer aracınıza ağır hasar kaydı oluşturulmuş ya da hurda olarak nitelendirilmiş ise araç değer kaybından yararlanmak imkânsız olacaktır.
Kiralık araçlar kategorisinde bulunan taksiler, test araçları, antika sayılan araçlar, itfaiye araçları ve yol süpürme araçları değer kaybı dışında tutulur. Aracın kilometresi de belirlenen kilometre üzerinde ise zarar teminat dışında kalmaktadır. Kazada tamamen kusurlu görülürseniz ya da diğer sürücüye göre daha kusurlu sayılırsanız değer kaybı başvuru hakkı diğer tarafın olacaktır. Hukuk ve danışmanlık ofis hizmetimizle trafik kazaları sonrasında yaşanan kayıpları karşılamak için yasal yollarla hareket etmekteyiz. Değer kaybı hukuku ile ilgili tüm konularda hukuki destek almak için web sitemizde yer alan whatsapp hattı üzerinden uzman avukatlarımıza ulaşabilirsiniz.
Yargıtay kararı gereği araç değer kaybı tespiti kazaya karışmış araçta dönem şartlarındaki piyasa değeri ele alınarak hesaplanır. Tespit basit bir şekilde yürütülmektedir. Kazaya karışmış araç hasarları giderilir. Ardından kaza öncesindeki ve sonrasındaki piyasa değeri araştırılarak hesaba tabi tutulur. Bu bağlamda kayıp net bir şekilde hesaplanır. Değer kaybı tespitinde sigorta eksperlerinden yardım alınır. Eksperler bazı kriterleri baz alarak işlemlerini tamamlarlar.
Araç ikinci el piyasa değerine göre araştırılır. Geçmişteki hasar durumu dikkate alınır. Aracın üretildiği tarih ve yapmış olduğu kilometre kayıt altında tutulur. Değişen parça ve hasarlar ele alınır. Ayrıca hasar gören araçtaki parçaların değer durumuna da bakılmaktadır. Tespit aşamasında bütün bu kriterler ele alınarak kaza yapmış aracın kazadan önceki ve sonraki durumu dikkatlice araştırılır. Bu sayede eksiksiz ve tam hesaplama yapılarak araç değer kaybı tespiti gerçekleşir. Zonguldak hangi hallerde değer kaybı alınamaz başlıklı makalemizde gerekli bilgileri sizlerle paylaşmış bulunuyoruz. Detaylar için hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.